Wetsvoorstel wil ecocide strafbaar stellen, praat mee in consultatie

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt wordt het beschadigen van ecosystemen snel strafbaar in Nederland. Kamerlid Lammert van Raan publiceerde zijn wetsvoorstel waarmee het begrip ecocide in het Nederlandse Wetboek van strafrecht wordt opgenomen. “We introduceren hiermee echt een nieuwe norm in het strafrecht.”

13|07 | 2023 KLIMAAT

Geschreven door: redactie duurzaamnieuws

Bron: Duurzaam nieuws

Ecocide is letterlijk ‘het doden (cide) van ons huis (oikos)’. Het toevoegen van dit begrip in het strafrecht betekent dat bestuurders van bedrijven persoonlijk vervolgd kunnen worden voor ernstige milieumisdrijven. “Milieu heeft een intrinsieke waarde en ernstige aantasting van dat milieu, door menselijk handelen of juist door niet te handelen, moet strafbaar worden”, licht het PvdD-Kamerlid de noodzaak van zijn ecocidewet toe.

Van Raan benadrukt dat het strafrecht een belangrijke signaalfunctie heeft. “Het weerspiegelt heersende opvattingen in de samenleving en bestraft gedrag dat in strijd is met die opvattingen. Gezien de huidige maatschappelijke opinie over het belang van klimaat, natuur en milieu is het  uitblijven van straffen voor ernstige milieuschade niet langer gerechtvaardigd.”

Van Raan: ‘We introduceren echt een nieuwe norm in het Wetboek’

Van Raan wijst ook op de afschrikwekkende functie van het strafbaar stellen van ecocide en daarmee op de preventieve werking. “Beter nog dan milieuschade bestraffen is toekomstige ecocide voorkomen. De huidige milieuwetgeving doet dat onvoldoende, terwijl de ernst van de biodiversiteits-, klimaat- en vervuilingscrises toeneemt.”

Burgers betrekken bij wetsvoorstel ecocide

Van Raan stelt donderdag (13 juli) 8.00 uur zijn wetvoorstel open voor internetconsultatie, om suggesties binnen te halen en geïnteresseerde burgers te betrekken bij het thema. Na vier weken consultatie zal de input worden verwerkt en kan het wetsvoorstel naar verwachting aan het einde van de zomer naar de Raad van State, die advies zal uitbrengen. Daarna volgt het debat en de stemmingen in de Tweede en Eerste Kamer.

Ga naar de consultatie.

Lees het live artikel HIER.