Braziliaans wetsvoorstel om ecocide strafbaar te maken is eerste stap naar wetgeving

Samenvatting:

  • Het Braziliaanse ‘ecocide-wetsvoorstel’ zet een cruciale eerste stap richting wetgeving.

  • Het wetsvoorstel is goedgekeurd door de Commissie Milieu en Duurzame Ontwikkeling van de Kamer van Volksvertegenwoordigers van het Braziliaans Congres.

  • Brazilië is, samen met Mexico, Argentinië en Chili, één van een groeiend aantal landen in de regio dat wetgevingen opstelt om de ernstigste schade aan de natuur strafbaar te maken.


Woensdag 8 november, keurde de Commissie Milieu en Duurzame Ontwikkeling van de Kamer van Volksvertegenwoordigers van het Braziliaanse Congres het wetsvoorstel nr. 2933/2023 goed, dat de ernstigste gevallen van illegale of moedwillige vernietiging van het milieu, ook bekend als "ecocide", strafbaar stelt. Het wetsvoorstel werd opgesteld en ingediend door de PSOL-partij en wordt gesteund door een coalitie van organisaties waaronder Ecoe Brasil, Climate Counsel, Observatório do Clima en Stop Ecocide International.

Volgens Paulo Busse, één van de advocaten die hielp bij het opstellen van het ecocide-wetsvoorstel "is dit de eerste wetgevende stap om van ecocide een misdaad te maken in Brazilië. De huidige Braziliaanse wet op milieudelicten is niet van toepassing op de meer ernstige en verregaande vormen van milieuaantasting. Bovendien is de wet te afhankelijk van administratieve regels en voorschriften. Wetsvoorstel nr. 2933/2023 definieert ecocide als "illegale of moedwillige handelingen in de wetenschap dat ze een aanzienlijke kans op ernstige en wijdverspreide of langdurige schade aan het milieu genereren", waarmee een belangrijke leemte in de Braziliaanse wetgeving wordt opgevuld. Als de nieuwe ecocidewet wordt aangenomen, inclusief zwaardere straffen voor de daders, en als aanklagers voldoende bevoegdheden krijgen om de wet goed te gebruiken, zou dit waarschijnlijk een krachtig instrument toevoegen aan het arsenaal van de Braziliaanse aanklagers".

"Dit voorstel" - voegt Paulo Busse toe - "richt zich op senior managers die verantwoordelijk zijn voor beslissingen die leiden tot deze tragedies, en erkent ecocide als misdaad door het op te nemen in de Wet Milieudelicten, met een gevangenisstraf van 5 tot 15 jaar en een boete voor de verantwoordelijken".

Rodrigo Lledó, directeur van Stop Ecocidio Americas en lid van het panel van onafhankelijke deskundigen dat de juridische definitie van ecocide opstelde, zei: "Zodra deze eerste stap is voltooid, moeten we verder werken aan de volgende stappen, want er is nog een lange weg te gaan. Brazilië is één van de invloedrijkste landen in de regio en we hopen dat anderen dit voorbeeld zullen volgen. Een gelijkwaardig wetsvoorstel werd ingediend bij het Mexicaans congres en ook in Argentinië is een voorstel in de maak. Daarnaast heeft Chili net een nieuwe economie- en milieuwet goedgekeurd. Hierin zijn belangrijke elementen opgenomen van de juridische definitie van ecocide zoals geformuleerd door het panel van onafhankelijke deskundigen dat in 2021 werd bijeengeroepen door de Stop Ecocide Foundation. Deze inspanningen zijn belangrijk omdat we het milieu zowel op nationaal als op internationaal niveau moeten beschermen".

Jojo Mehta, medeoprichter en uitvoerend directeur van Stop Ecocide International prees deze mijlpaal met de volgende woorden:

"Brazilië neemt hiermee op het juiste moment een belangrijke eerste wetgevende stap. "Dit belangrijke wetsvoorstel in Brazilië komt op het juiste moment en zal de groeiende wereldwijde beweging naar erkenning van ecocide op internationaal niveau versterken."  

"Het Amazonegebied is een van de belangrijkste en meest bedreigde biotopen op aarde.  Deze wet zal de bescherming bieden die hoognodig is.  Door ecocide als een op zichzelf staande misdaad te erkennen kan de ernstigste schade aan de natuur voorkomen of bestraft worden, wat noodzakelijke juridische waarborgen verscherpt. Dit is niet alleen essentieel voor de bescherming van de diverse ecosystemen in het Amazonegebied, maar ook de rechten van inheemse gemeenschappen ondersteunen. We kunnen veel van deze gemeenschappen leren, niet in het minst over het koesteren van harmonieuze relaties met onze gedeelde planetaire thuis."