Het Europees Parlement stemt voor het serieus nemen van ecocidewetgeving

EUPRNL-persbericht-website.jpg

Twee rapporten die deze week zijn aangenomen ondersteunen het strafbaar stellen van "ecocide" op EU- en internationaal niveau.

De beweging om de grootschalige beschadiging en vernietiging van de natuur ("ecocide") strafbaar te stellen nam deze week een enorme vlucht in het Europees Parlement, dat stemde voor de aanname van twee belangrijke rapporten. 

De eerste stemming betrof de aanname van het rapport van de Commissie Juridische Zaken over de aansprakelijkheid van bedrijven voor milieuschade, dat in paragraaf 12 de Europese Commissie oproept om "de relevantie van ecocide voor het EU-recht en EU-diplomatie te bestuderen" - een belangrijke stap, die reeds lang werd bepleit door Europarlementariër Marie Toussaint (GreensEFA, foto midden). Toussaint coördineert de Ecocide Alliance, een internationale alliantie van parlementariërs die zich inzetten voor de erkenning van ecocide. Deze oproep aan de Europese Commissie komt niet lang nadat het prestigieuze European Law Institute (ELI) een project heeft goedgekeurd om een modelwet inzake ecocide op te stellen voor mogelijke toepassing in de EU.

"De Europese Unie moet haar belofte om een wereldleider te zijn op het gebied van rechtvaardigheid en milieubescherming nakomen", zei Toussaint. "We hebben onvermoeibaar gewerkt om ecocide op tafel te krijgen. Het moment is aangebroken om het te veroordelen als een ernstige misdaad. "

Ze vervolgde: “Het kan even duren voordat ecocide concreet wordt erkend in het Europese recht, maar we laten deze parlementaire eis niet onopgemerkt voorbijgaan. De Europese Commissie en alle Europese leiders moeten in actie komen - daar zullen we voor zorgen.”

Het Europees Parlement stemde ook in met een rapport van de Commissie Buitenlandse Zaken over de gevolgen van klimaatverandering voor mensenrechten en de rol van natuurbeschermers, dat in paragraaf 11 de EU en haar lidstaten aanmoedigt om “de weg vrij te maken bij het Internationaal Strafhof (ICC) voor de erkenning van "ecocide" als een internationale misdaad onder het Statuut van Rome ". Deze benadering om ecocide strafbaar te stellen komt precies overeen met die van Stop Ecocide International, de wereldwijde campagne die mede is opgericht door Jojo Mehta en de visionaire Britse advocaat wijlen Polly Higgins (Jojo Mehta rechts op foto samen met Polly Higgins).

"Het is enorm bemoedigend om te zien dat het Europees Parlement ecocide serieus neemt", zei Mehta. "Politici over de hele wereld worden zich bewust van het feit dat we met zijn allen op een ramp afstevenen als we onze koers niet snel corrigeren. Een afdwingbaar afschrikmiddel, zoals het strafrecht, kan voor die koerscorrectie zorgen.

jojo en polly.jpg

Een misdaad van ecocide zou een duidelijke ondergrens aangeven voor bedrijfspraktijken en regeringen bovendien in staat stellen om bestaande wetten beter te handhaven. Het is hoog tijd."

Mehta is de initiatiefnemer van het onafhankelijke Expertise Panel voor de Juridische Definitie van Ecocide, dat in opdracht van de Stop Ecocide Foundation een amendement voor het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof opstelt waarin ecocide als misdaad is gedefinieerd. Het panel is vorig jaar bijeengeroepen op verzoek van Zweedse parlementariërs.

Steun voor een ecocide wet die grootschalige beschadiging en vernietiging van ecosystemen strafbaar stelt, wint wereldwijd aan kracht. Zowel eilandstaten (Vanuatu en de Malediven) als Europese staten (Frankrijk, België, Finland, Spanje, Luxemburg) tonen interesse. Zo hebben spraakmakende figuren zoals de paus, Greta Thunberg en dr. Jane Goodall hun steun uitgesproken. België is het eerste Europese land dat het strafbaar stellen van ecocide onder de aandacht heeft gebracht bij het Internationaal Strafhof.

Op dit moment is er geen wettelijk kader om ecocide op internationaal niveau aan te pakken, waardoor het niet mogelijk is om beleidsmakers binnen bedrijven en overheden aansprakelijk te stellen voor milieuschade en -misbruik, zoals olielozingen, massale ontbossing, vernietiging van de oceaan en ernstige waterverontreiniging. Door ecocide in het internationaal recht te verankeren zouden daders berecht kunnen worden door het Internationaal Strafhof of door lidstaten die het Statuut van Rome hebben geratificeerd.

Blijf op de hoogte van het werk van Stop Ecocide via Twitter, LinkedIn, Facebook, Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.