Het Europees Parlement verzoekt dringend om ecocide tot internationale misdaad te maken

terwijl openbare raadpleging over juridische definitie van start gaat

eo-announce-wide-PRESS-NL.jpg

In een amendement van het verslag over Mensenrechten en Democratie in de Wereld 2019, stemde het Europees Parlement om “er bij de EU en de lidstaten op aan te dringen om ecocide als een internationale misdaad te erkennen in het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof (ICC).”

Het amendement werd ingediend door Europarlementariër Salima Yenbou (Groenen / EVA - hierboven afgebeeld) en onderstreept de onderlinge afhankelijkheid van het welzijn van mens en ecosysteem, en ondersteunt internationale inspanningen om milieumisdrijven aan te pakken*.

Europarlementariër Marie Toussaint, langdurig campagnevoerder voor de erkenning van ecocide door de EU, zei: “Dit is een echte overwinning, een eerste belangrijke stap op weg naar de erkenning van ecocide door de Europese Unie. De lidstaten moeten zich nu uitspreken binnen het ICC en op het internationale toneel. Klimaatverandering versnelt, het verlies aan biodiversiteit leidt tot planetaire pandemieën, de zee stijgt: laten we snel handelen! ''

MArie.jpeg

Het nieuws valt samen met de lancering deze week van een openbare raadpleging waarin wordt opgeroepen tot input van lidstaten, individuen, groepen, organisaties, bedrijven en instellingen bij het opstellen van een juridische definitie van 'ecocide', een term die gebruikt wordt om massale schade en vernietiging van ecosystemen te omschrijven. 

De juridische definitie wordt ontwikkeld door een onafhankelijk panel van internationale strafrecht- en milieuadvocaten, bijeengeroepen door de Stop Ecocide Foundation op verzoek van parlementariërs van regeringspartijen in Zweden. Het panel heeft de opdracht om een ​​robuuste definitie op te stellen die kan worden aangedragen voor het exacte doel dat in het geamendeerde verslag van het Europees Parlement wordt geschetst: het toevoegen van ecocide aan de lijst van misdrijven uit het Statuut van Rome. Momenteel zijn dit genocide, misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en het misdrijf van agressie.

Voorzitter van de Stop Ecocide Foundation Jojo Mehta zegt: “Deze stemming in het Europees Parlement is enorm bemoedigend. De politieke wereld beseft nu in een rap tempo wat wetenschappers ons al decennia lang vertellen en de inheemse volkeren reeds eeuwenlang weten: dat de mensheid de natuurlijke wereld niet straffeloos kan vernietigen. Daar zijn consequenties aan verbonden. We weten nu dat kantelpunten worden overschreden en we hebben maar een korte tijd om te handelen.

jojosq.jpg

Door ecocide tot een misdaad te maken erkennen we dit en bieden we een praktische vangrail om de ergste excessen van schade te voorkomen die de levensondersteunende systemen van de Aarde onherstelbaar aantasten. "

Het opstellen van een juridische definitie, in overleg met experts en met lidstaten van het ICC, is de sleutel tot het succes van deze juridische route, legt Mehta uit.

“Onze stichting vraagt input van autoriteiten op verschillende vakgebieden om uitgebreide achtergrondinformatie te bieden voor het ontwerpproces. Samen met primaire wetenschappelijke rapporten nodigen we input uit van inheemse leiders, wier stemmen hier onmisbaar zijn, aangezien 80% van de biodiversiteit op Aarde wordt beheerd door inheemse gemeenschappen. Ook geloofsleiders, jongeren bewegingen en duurzame ondernemers worden benaderd. De openbare raadpleging is een fundamenteel onderdeel van dit proces van kennisvergaring. "

Mehta voegt toe: “Lidstaten van het Statuut van Rome worden ook geraadpleegd. De publieke en politieke vraag naar ecocidewetgeving groeit snel, en input is nodig van regeringen, aangezien het uiteindelijk de lidstaten zijn die deze cruciale toevoeging aan de lijst van internationale misdrijven zullen voortzetten."


Opmerkingen van de redactie:

Europees Parlement-amendement

* Over dit amendement is op 20 januari 2021 gestemd tijdens de plenaire vergadering van het EP (340/323/17). Het volledige rapport werd uiteindelijk goedgekeurd (459/62/163). 

Volledige amendements tekst:

12. benadrukt dat biodiversiteit en mensenrechten met elkaar verbonden zijn en onderling afhankelijk zijn, en herinnert aan de mensenrechtenverplichtingen van staten om de biodiversiteit waarvan die rechten afhangen te beschermen, onder meer door te voorzien in de deelname van burgers aan beslissingen in verband met biodiversiteit en door toegang te bieden tot doeltreffende rechtsmiddelen in gevallen van verlies en achteruitgang van de biodiversiteit; spreekt zijn steun uit voor de ontluikende normstellende inspanningen op internationaal niveau met betrekking tot milieumisdrijven; moedigt in dit verband de EU en de lidstaten aan om de erkenning van ecocide als een internationale misdaad onder het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof (ICC) te bevorderen;

Steun van staten voor het strafbaar stellen van ecocide

Er is steeds meer steun van staten voor de stap om ecocide tot een internationale misdaad te maken: in december 2019 riepen de kleine eilandstaten Vanuatu en de Malediven op tot serieuze overweging van de misdaad van ecocide bij de vergadering van het Internationaal Strafhof; begin 2020 drong de Zweedse arbeidersbeweging er bij Zweden op aan het voortouw te nemen bij het voorstellen ervan; in juni beloofde president Macron van Frankrijk om het op het internationale toneel te verdedigen. Paus Franciscus heeft ook verklaard dat hij vindt dat ecocide moet worden toegevoegd aan de lijst van internationale misdrijven (november 2019); Hij ontving Valérie Cabanes, lid van de Adviesraad van Stop Ecocide, voor een audiëntie in september 2020. Er zijn twee moties over ecocide ingediend bij het Zweedse parlement, een van de linkse partij en een van de Groenen/Sociaal-Democraten. In oktober beloofde de nieuw gevormde Belgische regering "diplomatieke maatregelen te nemen om ecocide-criminaliteit een halt toe te roepen", en in december werd België het eerste Europese land dat de kwestie aan de orde stelde bij het ICC. De Finse minister van Buitenlandse Zaken sprak eveneens in december zijn steun uit voor de oproep van Vanuatu en de Malediven tot een serieuze discussie over ecocide. In Spanje heeft de parlementaire commissie van Buitenlandse Zaken een resolutie aan de regering voorgelegd waarin zij er bij de regering op aandringt de mogelijkheden te onderzoeken voor het opstellen van ecocidewetgeving in binnen- en buitenland.


Stop Ecocide International

Who we are

What we do

Contact:

Interview & comment requests etc via:  Sara Qualter  - saraq@stopecocide.earth  
Website: www.stopecocide.earth


Stop Ecocide Nederland

Ons team

Wat we doen


Facebook | Twitter | Instagram | Website