Hoge VN-Commissaris verwelkomt overweging van ecocide als internationale misdaad

Samenvatting

  • Hoge VN-commissaris verwelkomt overweging van ecocide als internationale misdaad.

  • Ecocide-wetgeving voorgesteld als mogelijke maatregel om aansprakelijkheid voor milieuschade te garanderen.

  • Verwijzing naar ecocide in een veelomvattende toespraak tijdens de opening van de 54e zitting van de Mensenrechtenraad.


In zijn openingstoespraak van de 54e zitting van de Mensenrechtenraad toonde Volker Türk, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, zich enthousiast over de opname van ecocide als internationale misdaad  in het Statuut van Rome van het door de VN gesteunde Internationaal Strafhof als een mogelijke maatregel om milieuschade te berechten: 

"Een aantal staten en internationale middenveldorganisaties hebben voorgesteld om ‘ecocide’ als internationale misdaad op te nemen in het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof. Ik verwelkom de overweging van deze en andere maatregelen om de aansprakelijkheid voor milieuschade uit te breiden, zowel op nationaal als internationaal niveau."

In zijn toespraak somde Türk een lange  lijst met zorgen op, van de "nonchalance" over de dood van 2300 migranten in de Middellandse Zee dit jaar, tot de 1,2 miljard mensen wereldwijd (waarvan de helft kinderen) die in acute armoede leven. 

Türk verwees meerdere malen naar de zware impact van de milieucrisis op plaatsen waar mensenrechten een acuut gevaar lopen en riep op tot een "op mensenrechten gebaseerde klimaatactie" om ontwikkelingslanden te helpen zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering en benadrukte de noodzaak van een "snelle, rechtvaardige uitfasering van fossiele brandstoffen"

Jojo Mehta, medeoprichter en uitvoerend directeur van Stop Ecocide International zei:

“Wij prijzen de Hoge Commissaris voor zijn consequente inspanningen om te pleiten voor een bredere erkenning van het feit dat milieuschade, vooral grootschalige vernietiging en de wijdverspreide aantasting van de natuur, diepgaande en vaak onevenredige gevolgen kan hebben voor mensenrechten.

Cultureel gezien distantiëren we ons vaak van de natuurlijke wereld, alsof mensen in afzondering leven van de complexiteit, harmonie en balans die de natuur nodig heeft om te gedijen. De realiteit is natuurlijk dat wij deel uitmaken van dat complexe evenwicht. Wanneer natuurlijke systemen worden verstoord, worden menselijke systemen verstoord. Wettelijke maatregelen die  ernstige schade aan de natuur - ecocide -  voorkomen en aanpakken,  versterken onherroepelijk  het bestaande mensenrechtenkader. 

Het internationaal strafrecht heeft als doel om de meest ernstige misdaden een internationaal karakter te geven. Hoe meer nationale en regionale parlementen en internationale organisaties, zoals de VN, zich buigen over het onderwerp ecocide, hoe meer regeringen er ook op internationaal niveau aandacht aan zullen besteden.

Ik twijfel er niet aan dat het slechts een kwestie van tijd is tot het Internationaal Strafhof de wettelijke bescherming tegen ernstige en wijdverspreide of langdurige milieuschade erkent."