Utrecht tekent als eerste gemeente het Stop Ecocide NL Manifest “Nederland, pak de teugels van de toekomst!”

Op 6 maart ondertekende Wethouder Voortman (GroenLinks) namens de gemeente Utrecht het Stop Ecocide NLManifest: “Nederland, pak de teugels van de toekomst!". In het Manifest wordt een oproep gedaan aan de Nederlandse overheid om de erkenning van ecocide als misdaad op internationaal, Europees en nationaal niveau te steunen.  

Utrecht is hiermee de eerste Nederlandse lokale overheid die zich aansluit bij de meer dan 200 organisaties en bedrijven die het Manifest reeds ondertekenden, waaronder het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, ASN Bank en Wellbeing Economy Alliance Nederland. 

Gemeenten hebben verschillende klimaatopgaven, en dienen zorg te dragen voor een gezonde leefomgeving, het klimaat en het behoud van biodiversiteit. Om aan deze taken te kunnen voldoen hebben gemeenten passende en ondersteunende wetgeving nodig. Het strafbaar stellen van ecocide zal veroorzakers van ernstige milieuschade afschrikken en ecocide helpen voorkomen.  Daarnaast vormt ecocidewetgeving een leidraad voor duurzaam ondernemen en investeren.   

Wethouder Linda Voortman (Groenlinks) die namens de gemeente Utrecht het Manifest bij de nieuwe ijsvogelwand in het Griftpark ondertekende, legt uit: “De afnemende biodiversiteit is een mondiaal probleem. Een miljoen soorten dieren en planten wordt met uitsterven bedreigd. Ook in Nederland staat de biodiversiteit onder druk. We voelen als gemeente een grote verantwoordelijkheid en urgentie om de biodiversiteit te verbeteren. Dit doen we door op lokaal niveau de biodiversiteit te vergroten, maar ook door anderen binnen en buiten Utrecht te inspireren. We ondertekenen het manifest, omdat we ecocide op internationaal niveau een halt willen toeroepen. We willen de bescherming van biodiversiteit daarnaast internationaal op de agenda krijgen”.  

Bij de ondertekening was ook Dr. Daan van Uhm aanwezig, hoofddocent criminologie en onderzoeker aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Dr. Van Uhm werkt op het thema ecocide en is betrokken bij de onderzoeksgroep Pathways to Sustainability, die expertise samenbrengt uit oa de criminologie, geowetenschappen, humanistiek, ecologie en rechten.  

“Vanuit de Universiteit van Utrecht vinden wij dit ook heel belangrijk: ecocidewetgeving. Veranderende sociale normen en waarden laten zien dat het belangrijk is om hierover na te denken want dit zijn uiteindelijk ook vraagstukken voor de nabije toekomst. Hoe gaan we om met grootschalige schade tegen de natuur? We zien dat dit Internationaal, Europees maar ook nationaal steeds meer als onwenselijk wordt gezien. Dat betekent dat het strafrecht daarin een belangrijkere rol kan gaan spelen. Ecocide is daarbij één van de paden waarbij we eigenlijk erkennen dat er meer bescherming moet zijn voor het milieu in relatie tot grootschalige ernstige schade die op dit moment regelmatig voort kan bestaan zonder dat er wordt ingegrepen”, zegt Daan van Uhm

“Stop Ecocide NL feliciteert de gemeente Utrecht met deze lofwaardige stap: Utrecht toont leiderschap door als eerste van de vier grote gemeenten steun uit te spreken voor de erkenning van ecocide. We kijken ernaar uit welke gemeente zal volgen”, aldus Tanja Beentjes van Stop Ecocide NL. 

In het artikel van de gemeente lees je meer. 

Op de foto van l.n.r. Daan van Uhm, Saskia Oskam, Tanja Beentjes, Linda Voortman.