Bron: End Ecocide Zweden

Christelijke leiders ondersteunen internationaal verbod op ecocide

Christelijke leiders ondersteunen de erkenning van ecocide als een internationale misdaad. Paus Franciscus was één van de eerste wereldleiders die opriep om ecocide als internationale misdaad te vervolgen bij het Internationaal Strafhof. Met COP26 in het vooruitzicht sluiten verschillende andere christelijke leiders zich aan bij deze oproep. 

De Oecumenische Patriarch Bartholomeus roept op tot ecocidewetgeving. 

Bartholomeus I was de eerste geestelijke leider die misbruik van de natuur definieerde als een ecologische zonde. In een toespraak over goed rentmeesterschap aan de Notre Dame Universiteit, op 28 oktober jl., sloot hij zich aan bij de expliciete oproep om ecocide als een misdaad te bestempelen. “Wij worden allemaal ter verantwoording geroepen om verbanden te leggen tussen het aanrichten van schade aan mensen, en het aanrichten van schade aan de Aarde. Er zouden morele-, sociale- en juridische consequenties moeten zijn als we God’s schepping schaden. Daarom juichen we de inspanningen toe om een verbod op ecocide op te nemen in het internationaal recht. Ecocide wordt gedefinieerd als de onwettige en ongebreidelde vernietiging van ecosystemen.   

Bisschoppen van de Kerk van Zweden pleiten ervoor om ecocide als een misdaad te beschouwen. 

In een verklaring in de aanloop naar de VN-klimaatconferentie COP26 in Glasgow, hebben 14 bisschoppen van de Kerk van Zweden, waaronder aartsbisschop Antje Jackelén, ecocide in verband gebracht met klimaatverandering en klimaatrechtvaardigheid.  De bisschoppen stelden de vragen: “Hebben we onze verantwoordelijkheden opgegeven en doorgeschoven naar onze kinderen en kleinkinderen? Gaan we hen de rekening laten betalen? Hoe kunnen we een eerlijke transitie creëren? Waar mogen we nog op hopen? Het antwoord is voor hen duidelijk. Hoop en rechtvaardigheid vragen om ecocidewetgeving  

14 bisschoppen van de Kerk van Zweden, waaronder aartsbisschop Antje Jackelén (vooraan 4e van rechts).

“De Bisschoppenconferentie steunt ook de oproep om ecocide een internationaal erkende misdaad te maken onder het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof’’ aldus de zeer duidelijke boodschap van de bisschoppen. Deze verklaring volgt op een besluit van de jongerenafdeling van de Kerk van Zweden. Zij besloten reeds tijdens hun jaarlijkse vergadering in augustus 2021 dat ecocide strafbaar gesteld moest worden. Zij verzochten de Kerk van Zweden om eenduidig en krachtig hun stem te gebruiken om de wereld te overtuigen van de noodzaak van  ecocidewetgeving. De jongeren werden gehoord in hun indringende boodschap voor klimaatrechtvaardigheid. 

De kwestie van klimaatrechtvaardigheid vindt zijn oorsprong in een bijbels idee. “Jezus herinnert ons eraan dat een persoon die veel heeft, óók een grote verantwoordelijkheid draagt”, aldus de bisschoppen. 

“Iemand die veel macht heeft, moet ook juridisch aansprakelijk kunnen worden gehouden, opdat gerechtigheid kan zegevieren. Maar er bestaat momenteel nog geen wet die de schepping op internationaal niveau beschermt. Machtige besluitvormers worden niet wettelijk verantwoordelijk gehouden voor destructieve beslissingen. En als gevolg van dit gebrek aan wetgeving wordt de mensheid geconfronteerd met een ongekend grote ecologische crisis’’, zegt Pella Thiel van End Ecocide Zweden. 

Geloofstradities komen allen tezamen voor Ecocide Wetgeving 

‘Religies voor  ecocidewetgeving’  werd als gezamenlijke campagne gelanceerd in september 2021 door End Ecocide Sweden, Stop Ecocide International, het katholieke bisdom Stockholm en de Christian Council of Sweden. Het betreft een interreligieuze coalitie waarbij religieuze en spirituele leiders oproepen tot het bestempelen van ecocide als internationale misdaad. 

Dominee Henrik Grape, senior adviseur voor ‘de Zorg voor Schepping, Duurzaamheid en Klimaatrechtvaardigheid’ bij de Wereldraad van Kerken, zei het volgende bij de start van de conferentie: 

“Geloofstradities hebben de mensheid al duizenden jaren voorzien van verhalen over de essentie van het leven. In alle tradities vinden we eerbied en ontzag voor ecosystemen én een oproep om zorg te dragen voor ons gemeenschappelijk huis, Moeder Aarde. Met deze interreligieuze coalitie willen we alle tradities, inclusief inheemse tradities, mobiliseren om tezamen het  voorstel  om de misdaad van ecocide toe te voegen aan het Statuut van Rome, te ondersteunen. Het strafbaar stellen van ecocide zal helpen om onze afhankelijkheid van de natuur ook wettelijk vast te leggen. Internationale wetgeving kan onze manier van denken veranderen zodat we de enorme ecologische uitdagingen, waar we momenteel als mensheid mee geconfronteerd worden, gezamenlijk kunnen aanpakken.”