Bron: End Ecocide België

Commissie Buitenlandse betrekkingen van het Belgisch parlement wil dat ecocide een internationale misdaad wordt

Ecocide is de massale vernietiging van ecosystemen en ernstige schade aan de natuur die wijdverspreid of langdurig is. Voorbeelden zijn de schade aan oceanen en verlies van soorten door overbevissing, diepzee mijnbouw en olie lekken, ontbossing voor intensieve veeteelt, ernstige chemische verontreiniging van de bodem en het grondwater, de meest ernstige schade aan de natuur dus. 

Ecocide gebeurt nu veelal met toestemming van de wet. Ecocide strafbaar maken kan de verantwoordelijken straffen en zou ook afschrikkend kunnen werken. Het zal een grote impact hebben op de manier waarop we met onze leefomgeving omgaan.

Terwijl de COP 26 naar haar einde loopt, heeft de Commissie voor Buitenlandse Betrekkingen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers van het Belgisch federaal parlement een ontwerpresolutie goedgekeurd met de vraag om ecocide als misdaad op te nemen in het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof en in het Belgisch Strafwetboek.

Het gaat hier om een belangrijk mandaat aan de Belgische federale regering om diplomatieke actie te ondernemen om de bevoegdheid van het Internationaal Strafhof uit te breiden met ecocide. Dan kan ecocide als internationale misdaad vervolgd worden, net zoals de andere vier misdaden tegen de vrede: genocide, misdaden tegen de mensheid, oorlogsmisdaden en daden van agressie. Elk van de 123 lidstaten kan een amendement indienen. En het Statuut wordt gewijzigd als 82 lidstaten het amendement goedkeuren.

België is hiermee een van de eerste landen in Europa dat parlementaire steun krijgt voor de internationale strafbaarstelling van ecocide. België kan nu voluit het voortouw nemen en een coalitie vormen met andere landen die ecocide steunen, en eventueel zelf het voorstel indienen.   

Voor wat betreft de invoering van ecocide in het Belgisch Strafwetboek moet een wetsvoorstel ingediend worden bij de parlementaire Commissie Justitie.