Europees Parlement keurt herziene richtlijn milieucriminaliteit goed

SAMENVATTING:

Vandaag keurde het Europees Parlement de herziene richtlijn milieucriminaliteit goed. Ernstige schade toebrengen aan het milieu en de natuur, ‘gevallen vergelijkbaar met ecocide’ worden zwaar bestraft. 

  • Na maandenlange onderhandelingen tussen de Europese Raad, de Commissie en het Parlement werd in november 2023 een baanbrekend politiek akkoord bereikt over de nieuwe richtlijn inzake milieucriminaliteit.  

  • De Juridische Commissie van het Europees Parlement sprak in maart 2023 haar unanieme steun uit voor het opnemen van ernstige milieumisdrijven in de herziening van de Europese richtlijn milieucriminaliteit van de Europese Unie. Samen met Nederlands Europarlementslid en rapporteur Toine Manders speelde het een centrale rol in het bestraffen van de ernstigste milieuschade in Europees recht. 

  • Om het wetgevingstraject af te ronden, volgt in maart nog een finale stemming door Europese ministers van milieu in de Raad. 

  •  De EU-lidstaten krijgen twee jaar de tijd om de regels om te zetten in nationaal recht. 

    Hier vind je de officiële tekst die door het Europees Parlement is aangenomen. 


Jojo Mehta, mede-oprichter en CEO van Stop Ecocide International, zegt: 

"De historische beslissing van de EU om milieumisdrijven op te nemen in haar herziene misdaadrichtlijn getuigt van leiderschap en mededogen en zal de bestaande milieuwetten in de hele regio versterken. Er wordt een duidelijke morele en juridische "rode lijn" getrokken, die een essentiële leidraad vormt voor Europese industriële leiders/spelers en beleidsmakers in hun planning”. 

"Het Europees Parlement toonde in maart 2023 sterk leiderschap door te pleiten voor de opname van strafrechtelijke bepalingen in de EU-wetgeving om de ernstigste milieuschade te voorkomen en te bestraffen. Met de stemming van vandaag ondertekent en bezegelt het Parlement dit opmerkelijke nieuwe stuk wetgeving”

"Dat we nu een politiek akkoord hebben over de herziene richtlijn milieucriminaliteit heeft grote gevolgen, niet alleen voor de bescherming van het milieu in Europa, maar ook voor de mensheid. Het verbindt het regionale met het mondiale, en het getuigt van politieke steun voor de wettelijke erkenning van ecocide als internationale misdaad dat over de hele wereld gevoeld zal worden." 

Na de stemming in de plenaire vergadering zei de rapporteur van het Europees Parlement, Antonius Manders (EVP, NL): “Het wordt tijd dat we grensoverschrijdende criminaliteit op EU-niveau bestrijden via geharmoniseerde en afschrikkende sancties om nieuwe milieudelicten te voorkomen. Met deze overeenkomst komt de rekening bij de vervuiler te liggen. Bovendien is het een belangrijke stap in de goede richting dat mensen in leidinggevende functies bij bedrijven die vervuilen, en ook de bedrijven zelf, aansprakelijk kunnen worden gesteld. Met de invoering van een zorgplicht kunnen zij zich niet meer verschuilen achter vergunningen of mazen in de wetgeving.” 

“Een bedrijf zal zich niet langer kunnen schuilen achter haar milieuvergunning om het veroorzaken van ernstige schade aan milieu en natuur te rechtvaardigen. Dat is een heel belangrijke stap vooruit”, zegt Babs Verhoeve, directeur van Stop Ecocide NL.